Dozaista poznáte nasledovný scenár – prišli ste na návštevu k vzdialenej príbuznej, spravidla dôchodcovského veku, ktorá vás ponúkla všetkým, čo našla v chladničke a/alebo špajzi. S chuťou ste sa pustili do chlebíka so syrom a šunkou poškuľujúc po mandľovej roláde a nakladanej cvikle, keď tu zrazu ste si všimli, že chlebíku začala byť zimka a preto si obliekol slušivý modrozelený kožúšok. S nevyslovenou otázkou v očiach a obsahom žalúdka v krku ste sa otočili na hostiteľku, na čo ona zareagovala slovami “Ukáž to sem, Ferko, ja ti ten chlieb obrežem” a dvoma rýchlymi pohybmi bola ošatená časť chlebíka v koši. Smie náš nešťastný Ferko dojesť svoj obložený chlebík?

Čo tam rastie stará mama?

Je to stará dobrá (alebo zlá) pleseň. Stavím sa, že to ste nevedeli. Tie dobré plesne vysádzajú bačovia do syra. Tie zlé sa vysádzajú samé a to najčastejšie do jedla, na ktoré sa tešíte celé popoludnie v práci. Napríklad na vás príde po výdatnom piatkovom obede mlsná, ale v robote nič sladké nemáte, z automatu si nič nekúpite, lebo vrecko síce plné 100-euroviek, ale žiadna minca a v tom si spomeniete, že doma máte ešte jednu broskyňu. Zatiaľ čo sa vám potí prdýlka v zaparenej kancelárii, mysľou si dookola prehrávate okamih, ako prídete domov, zhodíte na chodbe ruksak, bežíte ku kuchynskej linke, beriete z misy broskyňu a s chuťou sa do nej zahryznete, až vám šťava potečie dole krkom až na tričko.

Prichádza sklamanie

Cesta domov ale neprebehla tak, ako ste si predstavovali. V natrieskanej MHD ste sa zblízka pozerali do spoteného robotníckeho podpazušia, pod rebrá vás masírovala bakuľa nejakého deduška a vo vašom zornom uhle nebola dokonca ani žiadna rúča deva, na ktorú by ste mohli nazízať spoza slnečných okuliarov. V bytovke je pokazený výťah a po otvorení dverí do bytu vás preplieska agresívny smrad tisícich rozkladajúcich sa turistických ponožiek a vám okamžite dojde, že Dunčovi asi dobre nevytrávilo tú mŕtvolu skunka, ktorú stihol včera na prechádzke zožrať skôr, ako ste k nemu stihli dobehnúť. Po uprataní okamžitých škôd sa lačne dotmolíte k vytúženej broskynke a tu si všimnete krásny zelenomodrý huňatý povlak. So zatínajúcimi sa päsťami a tikom v pravom oku zvažujete babičkin trik z úvodu článku.

Odrezať a zjesť alebo zahodiť?

Niektoré plesne môžu spôsobiť nežiaduce alergické reakcie alebo dokonca naštartovať nejaké ochorenia dýchacích ciest, takže by ste tú broskyňu nemali radšej ani ovoniavať. Iné plesne môžu produkovať rôzne mykotoxíny, ktoré zase môžu zapríčiniť aj veľmi závažné ochorenia.
Naša broskyňa ale môže byť infikovaná plesňou vďaka svojej vlhkosti a textúre aj oveľa hlbšie, ako je tá viditeľná časť. I keď odrežeme ten povrchový kožúšok, stále by sme mohli zjesť pleseň, ktorá nie je ešte viditeľná a mohli by sme z toho mať problémy. Preto je bezpečnejšie broskyňu zahodiť a radšej si dať tortu. Kto by aj jedol hnusné ovocie, všakáno.

Ktoré plesnivejúce jedlo rovno vyhodiť a ktoré je možne obrezať

Ja osobne asi nepoznám nikoho, kto by bol schopný obrezať pleseň a zvyšok jedla dojesť, ale pre šetrných tu napíšem zoznam, čo patrí do koša celé pri prvej známke plesne. Typicky sú to mäkké jedlá s vysokým podielom vody ako napríklad ovocie, väčšina zeleniny, mäso a produkty z neho (párky, šunka), uvarené alebo zapekané cestoviny, marmelády a džemy (aj arašidové maslo), orechy, mäkké syry, jogurty a pečivo.
Na druhej strane tvrdé jedlé s nízkym podielom vody je možné obrezať a zvyšok dojesť. Patria tu napríklad tvrdé salámy, tvrdá zelenina alebo sušené mäso. Odporúča sa odrezať také 2-3cm okolo oblasti postihnutej plesňou a nôž, ktorým sme to rezali, už ďalej nepoužívať (no dobre, nemusíte ho vyhadzovať, stačí dôkladne umyť, vy žgrloši), aby sme predišli kontaminácii ďalšieho jedla.

Záver

Osobne by som ale skôr určite odporučil radšej vyhodiť celý produkt. Predsa len otrava jedlom dáva len málo priestoru na radosť, smiech a tanec, takže rozhodne je výhodnejšie byť radšej nadmerne opatrný, ako riskovať. Aj keď v prípade, že by som mal doma celú flákotu šunky Jamón ibérico a objavil by som malý fliačok plesne, tak tu by som to asi predsa len odrezal a nehodil to celé do kontajnera.

Zdroj : Molds On Food: Are They Dangerous?

Author: osirisko

Osiris sa spolupodieľa na tvorbe Pseudocastu a prispieva do Pseudocast blogu. Väčšina postov na stránke sú jeho dielo (samozrejme okrem jOin3rových článkov). V súčasnosti pracuje v Brne ako databázový administrátor pre istú nadnárodnú korporáciu. Vo voľnom čase si rád pozrie online prednášky z rôznych prestížnych univerzít (cez rôzne projekty ako napríklad Coursera alebo VentureLab), lepí si modely lietadielok alebo športuje (najmä posilňovanie a kickbox). V minulosti zvykol tráviť nie zanedbateľný čas hraním počítačových hier, ale dnes už na to nemá toľko priestoru ako kedysi. Čítajte viac od Osirisa

2 Replies to “Je bezpečné jesť plesnivé jedlo?

  1. Plesnivé jedlo treba zásadne kupovať v konzervách, napríklad ako rajčinový pretlak, dzem a podobne.

    1. velmi spravne, plesen nam takto vydrzi ovela dlhsie a posluzi v pripade, ze sa rozhodneme spachat samovrazdu botulizmom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.