Pred nejakým, nie zanedbateľným časom, som napísal blog o kvalite potravín, kde som sa rozčuľoval nad klíčiacimi paradajkami. Takisto som sľuboval, že sa experiment pokúsim zopakovať v domácich podmienkach a že o výsledkoch vás budem informovať formou blogu. Pokus som síce spravil, ale potom sa mi nechcelo spracovávať obrázky a potom som na to zabudol, ale vďaka snaživému čitateľovi Dominikovi, ktorý ma na moje pochybenie upozornil na Facebooku, je tu dlho očakávaný blog.

Súťažiaci

Pokusu sa zúčastnilo viacero paradajok. Z Tesca som kúpil 3 najobyčajnejšie paradajky, aké tam mali a keďže sa mi doma povaľovali aj nejaké cherry paradajky, tak tie sa do pokusu prihlásili tiež.

SutaziaciV pôvodnom príbehu boli paradajky nakrájané na plátky, ale komu by sa s tým chcelo babrať. A takisto sa mi nepáčilo, že nakrájané na plátky by paradajky zaberali ďaleko viac miesta, ako som bol ochotný na túto eskapádu obetovať, takže rozdelenie prebehlo nasledovne : 2 súťažné skupiny pozostávajúce každá z jedného kusu celej veľkej a cherry paradajky, jednej polky cherry paradajky a dvoch štvrtiniek veľkej paradajky.

Deň 1

Ďalšie detaily sú nasledovné : váhu nemám, takže vážili približne ako normálne paradajky. Vlhkomer a teplomer tiež nie, takže moja štúdia bude asi mať nejaké slabiny. Jeden tanierik šiel to teplej a tmavej miestnosti, druhý do svetlej, ale chladnejšej. Môžem ešte uprestniť, že v oboch miestnostiach som sa niekedy v minulosti už poškrabal v rozkroku, takže z tohto hľadiska sú úplne rovnocenné. Pred začiatkom pokusu súťažiaci vyzerali takto :

RozdelenieRozdelenie

Deň 2

Paradajky zatiaľ ani nehnijú, ale ani neklíčia – akurát tie rozkrojené začínajú rozkošne vysychať, obzvlášť tie v tme a teple. Som mierne znepokojený priebehom experimentu, pri toľkom GMO som trošku očakával, že po návrate z práce doma nájdem paradajkové kríčky veľké ako kukurica. Nestrácam však nádej.

Den2

Deň 3

Schnutie pokračuje závratným tempom. Neviem ako si to mám vysvetliť. Buď mali zhniť (správna možnosť, paradajky sú z babičkinej záhradky) alebo vyklíčiť (zle, Monsanto sa v nich špáralo).

Den3

Deň 4

Priebeh je stále rovnaký. Asi niečo robím zle (a to pritom nerobím s nimi vôbeč nič).

Den4

Deň 5

Paradajky v teple a tme sú uschnuté, ale zato v druhej skupine sa začína črtať pleseň! Takže predsa len ich chovám dobre, aj keď je to asi rana pre konšpiračnú teóriu, keďže nezaklíčili, ale chytajú penicilín, presne ako za čias našich starých mám, keď ešte o GMO nikto ani nechyroval. Nechápačky.

Den5

 

Deň 7

V tento deň bol experiment ukončený na podnet ostatných členov domácnosti, ktorí tvrdili, že vďaka pradajkám máme doma zvýšenú incidenciu rôznych mušiek. Ako je ale z obrázku zjavné, ku klíčeniu sa paradajky nemali ani zďaleka, takže nebol ani dôvod sa ohradzovať a nástojiť na pokračovaní pokusu.

Den6

 

Záver

Nuž, paradajky z Tesca mi nevyklíčili. Asi som niečo robil zle, pretože možnosť, že v obchode predávajú normálnu zeleninu si samozrejme nemôžme ani na okamih pripustiť, lebo všetci vieme, že to je len Monstanto, chémia, GMO, vakcíny, antibiotiká a týrané sliepky! Na záver sa ešte môžte pokochať vysokokvalitnou fotografiou súťažiacich tesne pred veľkolepou púťou do koša.

Zaver

 

 

12 Replies to “Pokus s paradajkami

  1. no mna by ale zaujimalo ze preco paradajky ktore si samy vypestujeme maju ovela intenzivnejsiu chut a su teda subjektivne o dost lespie ako tie z Tesca….Je to len v tom ze tie Tesco pravdepodobne oberaju ete nezrele?

    1. nazdavam sa, ze to bude kombinaciou roznych faktorov :

      1) tesco paradajky budu velmi pravdepodobne slachtene cielene na to, aby dobre vyzerali a vyzerali tak cim skor, nie na ich chutove vlastnosti. u domacich je naproti tomu predpoklad, ze neboli vyslachtene za tym zamerom, takze budu dozrievat asi dlhsie, mozno nebudu tak pekne vyzerat, ale asi budu lepsie chutit

      2) rolu bude zohravat aj bias – budes nachylnejsie lepsie hodnotit domace paradajky ako tie z tesca, lebo proste su domace a si presvedceny o tom, ze preto musia byt lepsie. nevravim, ze nie su, ale mozno by ten rozdiel nebol taky kontrastny v double blinded experimente

      3) asi budes mat pravdu, ze sa oberaju nezrele. kdesi som cital, ze paradajky obsahuju nejaku latku, vdaka ktorej mozu dozriet aj po odtrhnuti, ale nesmu sa prilis schladit. mozno tesco paradajky po oberani daju do velkeho chladu, tak sa ta latka deaktivuje a nemozu uz uplne dozriet

      ktovie co vsetko v tom zohrava rolu. ja zeriem paradajky z tesca v podstate kazdy den (aj ked len cherry) a niekedy su kysle, alebo bez chuti…a inokedy su take dobre, ako z maminej zahradky. tak neviem no. ja by som skor povedal, ze ludia maju proste vzite, ze tesco paradajky su bak bak, ale podla mna na tom nie su az tak zle. ked si porovnam naklady na tesco paradajky a domace a zoberiem do uvahy kvalitu…tak mi z toho jednoznacne vychadza, ze radsej si ich kupim z tesca. nie su take zle, aby mi to stalo za tu namahu pestovat si vlastne =)

      1. okej ten bias beriem aj keby som bol schopny odprisahat ze tie moje boli lepsie aj ked na druhu stranu ovela mensie a co sa vzhladu tyka tak porovnatelne s tymi tesco-teda gulate bez nejakych nepravidelnosti. este chcem povedat ze som tie svoje semena kupoval normalne v obchode minuly rok to bol moj prvy pokus s pestovanim zeleniny. inak s paprikou mam tie iste skusenosti 🙂

        zaujmave ale je ze asi 200m od baraku mame taku kvazy bio farmu alebo pole teda nikde nepisu ze je to bio 🙂 ale proste pestuju tam maliny cucoriedky a jahody tusim aj rybezle (bio je v tomto pripade ze sa to netrha nezrele)

        Ale chutia rovnako ako tie z obchodu (pritom som ich trhal priamo z kriku). Tym moja teoria o nezrelom zbere dostala zabrat. 🙂 Takze zahada. Inak co sa tyka mojich paradajok tak na rozdiel od nejakych sarlatanov som hockedy ochotny podstupit double blinded test, lebo viem co dokaze spravit placebo som si ale celkom isty ze by som ich rozoznal. 🙂

      2. ved ja ani netvrdim, ze v skutocnosti chutia rovnaku…len ze ten rozdiel tam mozno nebude az taky drasticky…alebo mozno bude, co ja viem =) nemam domace paradajky, takze nemozem podniknut dalsi experiment =)

      3. jj akoze ja uz som v takej faze ze o tom nepochybujem ze je ta chut ina len xcem vediet preco. 🙂

      4. niektore druhy ovocia su „nachylne na povod“, teda domace chutia inak ako bezne predavane v obchode. Nikdy som nejedol v obchode take paradajky, broskyne alebo hrusky, ake pestuje moja babka. U paprik alebo jablk by som rozdiel ale nespoznal. Tiez si myslim ze je to sposobene inou odrodou a zretim na stonke (v sposobe zretia je urcite rozdiel, dokonca niektore druhy zimnych jablk su lepsie ked dozreju odtrhnute)

  2. Nuz, polozit a nechat na pospas osudu paradicky nie je prave dokazom najhlbsieho vedeckeho skumania, ale aspon sme zistili ze paradajky z tesca nie su na tom az tak zle ako burgre z mekaaca 🙂

    1. ja som ani nechcel nieco hlboko vedecky skumat, ani na to doma nemam podmienky =) a v com su burgre z mekaca na tom az tak zle?

      1. burgre z mekaca su okej, mozes ich VRAJ zobrat na cestu kolo sveta potom ich nezmenenou kvalitou predat na bazosi 🙂 …inak sranda, bo citam ze si v Brne, ja tiez som tu asi treti mesiac… 🙂 ,chvalim zatial

      2. hej no, ten drist o burgroch je asi z hentoho „experimentu“, kde sa chalan rozculoval, ze mu burger z mekaca nesplesnel, ale ked si spravis presne rovnaky burger doma z najlepsich surovin, tiez ti nesplesnivie, lebo proste skor uschne a bez vody sa ani plesni nedari =)

        nie zeby som bol fanusik mcdonalda, zeriem tam asi tak raz za rok, ale myslim, ze ich jedlo je zbytocne demonizovane =) a pokial sa tam nenapchavas prilis hranolkami a kolou, tak tie burgre dokonca ani nie su nejak zvlast kaloricky hrozne, najma ked si to porovnas napriklad so „svickovou se sesti“ =)

        o mekaci hovoril aj joiner tuna http://www.pseudocast.sk/pseudocast-114/

        jj brno sa mi celkom paci, som tu cosi vyse dvoch rokov a vadi mi akurat, ze nejde priamy vlak do wastelandu, cize musim cestovat busmi, ktore nenavidim xD

Napísať odpoveď pre Jozko Mrkvicka Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.