Osirisov článok vzbudil v našich čitateľoch/poslucháčov skepticizmus. Konkrétne sa im nezdalo, že experti nie sú schopní rozlíšiť biele víno od červeného. Preto som sa rozhodol na to bližšie pozrieť a nejaké veci vysvetliť.
Nie tak rýchlo
Štúdia, na ktorú sa Osiris vo svojom článku odvoláva, použila farbivo bez vône a takmer bez chuti na biele víno a preukázala, že ani jeden z 54 expertov na ochutnávanie vína toto zafarbené víno neodhalil ako biele a na popis jeho chuti používal slová špecifické pre červené víno. Táto štúdia nie je dizajnovaná tak, aby ukázala, že experti nevedia rozoznať farbu vína. Ukazuje to iba silu sugescie a vplyv, aký má farba na vnímanie chutí.
Ako teda?
Štúdia, ktorá sa chcela pozrieť na to, či experti rozoznajú červené od bieleho vína by vyzerala ináč. Mali by zaviazané oči a ochutnávali by červené a biele vína a priradzovali ku každému farbu. Takúto štúdiu som nenašiel, ale myslím, že nie je celkom od veci predpokladať, že by to dokázali.
Čo to celé znamená?
Pre nás takmer nič. Keďže normálny človek pije víno a vidí jeho farbu, tak tá chuť je ovplyvňovaná farbou. Podľa mňa z pragmatického hľadiska farba a určite aj cena ovplyvňuje ako vnímame chuť vína a každá recenzia vína, ktorá na tieto veci neprihliada alebo sa ich snaží odizolovať je odtrhnutá od reality. V momente, keď sa sústredíme iba na chuť niečoho a nie na celý zážitok sa iba klameme. Aj super chutná torta nebude bohviečo, ak bude vyzerať ako psie hovienko. Musím však priznať, že popis vín od pár expertov ktoré som čítal na webe mi veľmi nepomohli a celý čas mi v hlave znelo iba slovíčko – Bullshit! [spoiler title=“Zdroje“ style=“fancy“]
[/spoiler]
a zase len do tych vinarov, mam silne podozrenie, ze vas plati Big Beer Lobby
Niekto tento komentár rýchlo zmažte 😀
Nech na nás neprídu!
nesir to dalej plz lebo nam zrusia tie letenky na maledivy =((((
zaujimave blogy mate 🙂 mozno vytvorime nejaku vlastnu studiu a ‚vytrieme vam kocura‘ 🙂
zrutil sa mi moj svet vin, esteze bol chaby a prazdny 🙂