V tejto časti budeme hovoriť o tom, či je vplyv Greenpeace dobrý alebo zlý, či je na chudnutie lepšie kardio alebo posilovňa a o tom, ako skeptik Michael Shermer zažil nadprirodzený jav.

22 Replies to “Pseudocast #167 – Greenpeace, chudnutie, Michael Shermer

  1. Som zabudol podakovat:Ďakujem že ste sa na prípad M. Shermera pozreli bližšie.
    Do nového roka vám želám minimlane rovnaké množstvo poslucháčov ako má Slobodný vysierač, nech je svet aspoň na oko v rovnováhe…

  2. O chudnutí síce zaujímavé, ale vzťah medzi príjmom a výdajom energie poznajú aj malé deti. O tom nebolo treba diskutovať. Skúste diskutovať veľmi vážne o tom, ako chudnúť a nehladovať. To je hlavný problém.

    1. ked si tak citam internet, je hrozne vela ludi, ktory ten vztah nepoznaju, alebo si to neuvedomuju a nemaju ani sajnu kolko kcal spalia a kolko zjedia. a v tom je podstata odpovede aj na tvoju druhu otazku „ako schudnut a nehladovat“. jedz vela, ale vyberaj si malo kaloricke jedla (najma zelenina, ovocie, chude maso, ryby, trosku orechov (do 30g denne), s olejom setrit, peciva malo a aj to malo celozrnne). vzdy ked si hladny, daj si uhorku. toho mozes zjest za den neobmedzene mnozstvo

      1. Aj malé deti, hlavne dievčence poznajú vzťah medzi nadmerným jedením a priberaním, aj keď nemajú predstavu o jednotkách energie. Bohužiaľ s takým jedálníčkom by som bol permanentne hladný a nemyslel na nič iné, len ako sa najesť. Nasýtenie uhorkami je skôr zlý vtip. Nechutné celozrnné pečivo len vyvolá túžbu po normálnom chutnom pečive. Uvítal by som výsledky bádania čo a kedy jesť, aby som pociťovať primeranú sýtosť a primeraný hlad a pritom nepriberal. Hladovanie znamená len vlčí hlad a jojo efekt. (Je to ako s cigaretami light, alebo nízkotučným syrom – len zdvojnásobím dávku.)

      2. Nedá mi nesúhlasiť. Problém začína byť, keď na internete narážame na produkty, ktoré sľubujú chudnutie a možnosť čo len chceme. S tými sa možno častejšie ako priemerný človek, kvôli tomu, že nám niečo pošlú poslucháči atď.
        O efektívnom chudnutí bez hladovania, by sme mohli niečo povedať, aj keď sa obávam, že to môže byť veľmi individuálne a jasná odpoveď na to nebude. Za tému by to však možno stálo.

      3. Akoby vedcov nezaujímal vzťah medzi hladom a priberaním. Ešte som nevidel nejaký článok o tom, na ako dlho zaženie hlad napríklad kus slaniny, alebo jeho ekvivalent v „zdravom jedle“. S vylúčením chutnosti, alebo nechutnosti jedla, lebo sa nedá porovnávať napríklad klobása a múčne červy rovnakej energetickej hodnoty.

      4. zdrave jedlo je dost zavadzajuci pojem. kazde jedlo je ok, zavisi davky

        100g slaniny ma 541kcal. 100g kuracich prs ma 165kcal. cize ekvivalent 100g slaniny je asi 330g kuracich prs. co ta viac zasyti?

        ale co vlastne chces pocut? nechces pocut o salatoch, lebo ta nezasytia. teraz pises, ze nemame brat do uvahy chutnost jedla. chcel by si, aby sme ti odporucili nejaky zazracny pripravok, s ktorym schudnes a nebudes musiet menit stravovacie navyky? taky neexistuje (zartom dodavam : okrem pervitinu & spol). alebo v aku hodinu mas jest klobasu, aby si nepriberal? telu je viacmenej salam-banan kedy jes, ovela dolezitejsie je, kolko kcal zjes za den dohromady. alebo poradit jedno superjedlo, ktore zjes rano a cely den uz nebudes hladny? o nicom takom tiez neviem…

        dalsia moznost je, ze si zacne clovek spisovat PRESNE co vsetko za den zje, robi to povedzme tyzden (ano, je to otravne, ale ako som pisal vyssie, bez effortu tazko), potom si spocita kolko ma ktore jedlo kcal a upravi ten jedalnicek tak, aby kazdy den zjedol o 500kcal menej. to by nemal byt nejaky zvlast velky problem, staci zjest trochu menej a/alebo nahradit volaco niecim menej kaloricky. ked sa kazdy den dostanes 500kcal do minusu, budes chudnut priblizne 1kg za 2 tyzdne. je to sice pomale, ale relativne bezbolestne

      5. Chcem počuť o hlade a priberaní. Nehovorím že je to pravda, ale pokojne može byť, že 100g slaniny zaženie hlad na dlhšie, ako 330g kuracích pŕs. O bezvýznamnosti rozložení jedla počas dňa sa dá tiež úspešne pochybovať. Možno to má vplyv na hlad a priberanie. Prečítaj si kriticky čo si napísal a nájdeš tam veľa nepodložených tvrdení až mýtov. Niekto by sa tým mal zaoberať vedecky, Obvyklá vulgarizácia problému nikam nevedie.

      6. Ešte som si spomenul, že jedna dáma si uhnala takmer smrteľnú anorexiu pitím mimoriadne presladeného a tým energeticky obsažného čaju.

      7. mozem ti povedat, ze keby ta dama mala skutocnu anorexiu (tj seriozne dg od psychiatra), sladeneho napoja by sa nedotkla ani metrovym klackom

        kcal tiez nie je vsetko, co telo potrebuje

      8. Bolo to nedávno v televízii, za účasti lekárov. Občianske preukazy od nich ťažko dostať. Hovorila otvorene, pretože jej proste hrozila smrť. S takou postavou netreba žiadnu učenú diagnózu.

      9. ja nehovorim, ze takmer neumrela na podvyzivu, ale to nie je to iste ako anorexia. mozno si zachytil, ze pred par rokmi umrela nejaka zena vo svajciarsku, pretoze verila, ze dokaze zit len zo slnecnej energie. umrela na podvyzivu? ano. bola to anorekticka? pravdepodobne nie.

        akoze je mi jasne, co chces povedat. ja si len nemyslim, ze to bola anorexia

      10. Myslel som na chorobný príjem potravy. Podobne ako prijímať potravu vo forme slnečnej energie.

      11. nenapisal som, ze je uplne bezvyznamne, kedy jes. napisal som, ze telu je to viacmenej jedno – nejaky rozdiel tam je, ale je ovela dolezitejsie co a kolko zjes, ako kedy. kto chce schudnut, dosiahne ovela lepsie vysledky, ak sa bude sustredit nie na hodinky, ale na jedlo, ktore zje

        pocit hladu je velmi subjektivna vec (nehovorime o serioznom hlade = ked nemas dostupnu potravu a jes povedzme raz za 3 dni). ak si navyknuty jest denne kilo slaniny a prejdes zo dna na den na salaty, samozrejme ze budes hladny, ale to neznamena, ze naozaj potrebujes tie kalorie. ale telo by si casom privyklo aj na tie salaty a nepocitoval by si hlad, ale nejde to zo dna na den. schudnut sa neda behom tyzdna, chce to systematicku kazdodennu pracu =)

        a ake myty som napisal? precital som si svoje prispevky a v podstate som napisal, ze treba jest vela zeleniny a ovocia, ze sa neda schudnut zo dna na den a ze sa treba sustredit skor na to, co clovek zje miesto toho kedy

      12. Obaja ste ako teľce 😀
        Podľa mňa nie je od veci pozrieť sa, ktorá diéta má najväčší úspech. (Aj keď celkovo sa hovorí, že diéty sú neúčinné na zredukovanie hmotnosti).
        Celé kalórie dnu – kalórie von je síce pravda, ale prakticky pre človeka, ktorý má nejakú diétu vydržať je to v podstate jedno. Myslím, že sú nejaké štúdie ohľadom atkinsonovej diéty, kde ľudia jedia čo chcú a koľko chcú, ale reálne im klesne počet kalórií, ktoré skonzumujú (potom sa to celé pokašle, ale to je na dlhšie). Tak by mala vyzerať dobrá diéta, nepociťuješ hlad a chudneš 🙂

      13. mne sa atkinsova velmi pacila =) klobasky, prazenice, syry…nomnom =)

      14. Tak by mala vyzerať dobrá diéta, nepociťuješ hlad a chudneš 🙂
        Taká diéta by mala obrovský vplyv na zdravie a hlad na zemi. Nie je na mieste sa usmievať, ale zaoberať sa tým chladne, vedecky.

      15. vsak ale cely cas hovorim to iste =) ze si clovek musi najst dietu (a teraz to myslim ako stravovacie navyky, nie ze mesiac jest len kapustu a potom nazad k smazaku s hranclami), ktora mu chuti a ktora je menej kaloricka, ako su energeticke naroky toho cloveka. u niekoho je to atkinsonova dieta, cool. niekomu zas vyhovuje prejst na salaty, tiez fajn =)

        ziadna dieta nema zmysel, pokial to clovek nevie jest dlhodobo a preto sa ani neda pausalne povedat, co je „spravna“ dieta. vieme akurat, co by mal clovek jest, aby to malo nejaky pozitivny prinos pre zdravie (zelenina, ovocie, orechy, ked maso tak chude, ked pecivo tak celozrnne atd)

      16. neviem, co ine by si chcel pocut. ja neviem, co ti chuti. jedla je miliarda druhov a je mi tazko uverit, ze nie je mozne zostavit nizkokaloricku dietu, ktora by ti chutila a zaroven by si nehladoval.

        samozrejme dalsia otazka je, ci si naozaj hladny, alebo proste len mas pocit, ze si sa nedobre najedol, ked nemusis povolit opasok po obede o jednu dierku.

        „co a kedy jest“ ti presne nikdy nikto nepovie, az na samozvanych „certifikovanych dietologov“. taketo effortless riesenie bud neexistuje, alebo ti nebude vyhovovat. musis si sadnut, spisat si veci, co ti chutia a citis sa po nich syty a spocitat si kalorie a potom to upravovat, kym sa nedostanes na zelanu kaloricku hodnotu. ako to vidim ja, bud vynalozis effort, alebo budes hladovat. nenapada ma dalsia cesta von.

        moj jedalnicek : celozrnna zemla s hocicim na co mam chut, 200g ovocia, cottage cheese, polievka, salat (300g) s masom (200g), 30g orechov, 200g ovocia, cottage cheese + 100g zeleniny, salat (200g) s masom (150g). toto zjem v bezny den, gramaz je samozrejme bajocko. vysloveny hlad nepocitujem nikdy, ale tiez som s tym musel experimentovat dost dlho, kym som si nasiel jedalnicek, ktory je a) dobry b) viem ho dlhodobo dodrziavat.

        edit : ano, uhorku som myslel viacmenej ako vtip. chcel som tym povedat to, ze ked je clovek hladny a nechce priberat, zeleniny moze zjest kolko chce, aby ho to zasytilo a taka uhorka ma zvlast malo kalorii (16 na 100g)

  3. Inak mňa by veľmi zaujímala zase energetická využiteľnosť jedla…alebo inak povedané, z ktorých jedál aké percento vôbec príjmeme a koľko vylúčime…lebo je síce pekné, že jedlo má napr. 400kca ale asi sotva sa dá veriť tomu, žeby som celú túto energetickú hodnotu aj prijal, či sa mýlim?

    1. tieto kcal treba brat s rezervou stale. jednak nevies, ci ma vyrobok naozaj tolko kcal kolko je napisane na obale, kedze to zavisi od milion faktorov (nie kazdy vyrobok je uplne identicky s ostatnymi, trebars pri zelenine zavisi od podmienok pri pestovani, case zberu etc etc), po druhe nevies presne povedat, kolko % jedla telo zuzitkuje (ako pises) a nakoniec sa neda presne urcit, kolko mas dennu spotrebu, pricom tie posledne 2 cisla sa budu den od dna lisit.

      napriek tomu nam to staci vediet orientacne. vyrobok ma cca 400kcal, zuzitkujes cca 400kcal, za den mas spotrebu cca 27kcal/kg hmotnosti. iste, nikdy si nevyratas jedalnicek uplne presne, ale tak priblizne sa to da a malo by to stacit.

      1. Dík za odpoveď, viem, že orientačne to stačí, len by ma zaujímala tá využiteľnosť energie rôznych jedál, lebo si myslím, že ten rozptyl využitia tam môže byť dramatický… myslím si, že kľudne aj viac ako 50%…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.